Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content

Nu ook Sportief wandelen bij de Hardloopclub

Samen wandelen of hardlopen is gezelliger dan alleen! Onder begeleiding van onze professionele wandel- of hardlooptrainers kunt u op een gezonde manier sportief actief zijn. Wekelijks krijgt u in het Amsterdamse Bos een afwisselende training waarna u vol energie weer naar huis gaat.

Opbouw training

We hebben vier groepen waarvan de groep Sportief Wandelen er één is. Het hardlooptempo bij de overige drie groepen verschilt van recreatieve lopers, naar meer geoefende lopers tot wedstrijdlopers”, vervolgt Jeroen. “De trainingen zijn bij alle groepen hetzelfde opgebouwd. De training begint met een warming-up. Daarna begint het stevig wandelen of hardlopen,  afgewisseld met oefeningen om het lichaam soepel en sterk te houden. De cooling-down bestaat uit rek- en strekoefeningen om de training goed af te bouwen. ” Alle groepen lopen elke week een andere route. En om afwisseling in de training te houden, rouleren de hardlooptrainers over de hardloopgroepen. Dat maakt het zowel voor de trainers als voor de deelnemers aantrekkelijk.

Jeroen Verouden is sinds maart 2018 aan de Hardloopclub verbonden en begeleidt de groep Sportief Wandelen die sinds zijn komst is toegevoegd. “Met deze groep beantwoorden wij aan de vraag van de oudere doelgroep die stevig wil doorwandelen, maar niet wil hardlopen. En ik zeg nu ‘oudere doelgroep’, maar de leeftijd loopt uiteen van 40 tot 70 jaar. Een enkeling trekt soms even 50 meter een sprintje om dan weer om te draaien en zich bij de groep aan te sluiten. Soms loopt een geoefende deelnemer uit een van de andere groepen mee die een blessure heeft en tijdelijk minder goed kan hardlopen. Ook als nordic walker kunt u bij de groep Sportief wandelen terecht.

Techniek

Foeke Gardenier is inmiddels al vijftien jaar lid van de hardloopgroep. Hij maakt deel uit van de groep wedstrijdlopers. “Elke zaterdagochtend om 08.00 uur ben ik present”, zegt hij. “Deze hardlooptraining is een vast onderdeel van mijn wekelijkse training, waarvan ik niet afwijk”, vervolgt hij. “Ik loop veel en met deze training word je even meer uitgedaagd vanwege het onder meer competitieve element. Je zet net even een tandje bij om iemand anders in te halen wat natuurlijk ontbreekt als je alleen loopt. En de trainers letten uiteraard op de techniek. Als ik zelf loop kan de aandacht hiervoor eerder verslappen. Voor mij is het prettig het alleen lopen met deze wekelijkse gezamenlijke training af te wisselen. Het is sowieso veel prettiger om met  anderen te lopen, maar ook het lopen door het bos is echt prachtig. De natuur varieert telkens weer. En je hebt minder snel last van het weer. Als het bijvoorbeeld flink waait, merk je daar in het bos veel minder van.”

Enthousiast

Cara Vonk (48) uit Aalsmeer is 1 1⁄2 jaar geleden samen met haar vriendin (46) bij de hardloopgroep gestart. In februari 2018 brak zij haar schouder en stapte ze voor een aantal weken over naar de groep Sportief wandelen. “Op die manier hield ik toch mijn conditie op peil. In principe loop ik hard in groep 3, soms maak ik een uitstapje naar groep 2 die een tandje harder gaat. Ik ben zo enthousiast dat ik mijn man (51) ook heb aangespoord om zich aan te sluiten. Hij loopt sinds vorig jaar zomer mee. Het is een leuke gemengde groep en de mensen stellen zich heel open op naar nieuwkomers. Niet zo lang geleden voelde iemand zich tijdens de training niet zo lekker waarop we afwisselend met diegene hebben gewandeld. De trainer gaf aan dat we dat prima hadden opgelost zo, maar dat is toch gewoon vanzelfsprekend!

We kijken echt uit naar nieuwe mensen die zich willen aansluiten. Het mag dan vroeg zijn op zaterdagochtend om 08.00 uur, maar als het eenmaal onderdeel van je routine is, wil je het echt niet meer missen. Deze hardloopclub bestaat al meer dan veertig jaar en er zitten mensen bij vanaf het begin. Dat wil toch wat zeggen over de saamhorigheid bij de Hardloopclub!”