Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Tekstgrootte: a a
Contrast:

Inzicht in je financiën

De administratie bijhouden, betalingen op tijd de deur uit, financieel overzicht houden, is voor de meeste mensen een kriem. Hoe zorg je ervoor dat je je financiën onder controle houdt?

Het belangrijkste is natuurlijk dat je weet wat je aan inkomsten hebt en wat je uitgaven zijn. Als je mogelijkheden ziet om geld over te houden, heb je een buffer voor onverwachte uitgaven. Maak er een sport van om maandelijks een bepaald bedrag over te houden. Je maakt het voor jezelf veel leuker doordat je een doel stelt waarvoor je wilt sparen: een nieuwe bank, de tuin laten opknappen of een leuke vakantie.

Administratie op orde

De eerste stap voor inzicht in je inkomsten en uitgaven is een geordende thuisadministratie. Bewaar je rekeningen en belangrijke documenten in een map met verschillende tabbladen, zoals huur of hypotheek, energie, water, gemeentelijke heffingen, abonnementen, internet, belasting, toeslagen, voorin een tabblad ACTIE met onbetaalde rekeningen waar je elke week even naar kijkt.

Inkomsten en uitgaven inventariseren

Breng in kaart wat je maandelijks aan inkomsten ontvangt en wat de vaste maandelijkse lasten zijn. Uiteraard tellen toeslagen zoals kinderbijslag, huur- of zorgtoeslag mee als inkomsten, net als een voorlopige teruggave van de belasting.  

Automatische overschrijvingen

Handig is om vaste lasten automatisch te laten overschrijven en vast te leggen hoeveel je maandelijks per categorie wilt uitgeven.

Besparingen

Ongemerkt kun je allerlei abonnementen afsluiten die bij elkaar opgeteld best een kostenpost kunnen zijn. Is het echt nodig om mee te spelen in de loterij of dat tijdschrift abonnement aan te houden? En veel sportscholen verdienen behoorlijk op ‘slapende leden’; leden die een abonnement hebben, maar er geen gebruik van maken. Tip: als je een nieuw abonnement afsluit, noteer dan ruimschoots voordat de opzegtermijn afloopt in je agenda of je dit abonnement wilt voortzetten.

Controleer jaarlijks of je niet te veel betaalt voor je verzekeringen. Je zorgverzekering, auto- en overlijdensverzekering zijn meestal de eerste verzekeringen waarop je kunt besparen. Loop voor de zekerheid alle verzekeringen eens na.

Sparen

Alle kleine beetjes helpen. En hoe maak je sparen leuk? Bij Albert Heijn of Jumbo kun je zegels sparen. Heb je een boekje vol? Leg de helft van de waarde van het boekje bij of verdubbel het bedrag als je dat kunt missen en zet het op een aparte rekening. Koop je iets in de aanbieding? Zet het verschil van het oorspronkelijk bedrag en de aanbieding apart. Ongemerkt kun je op deze manier in de loop der tijd een aardig bedrag bij elkaar sparen.

Budgetcoach

Weet je niet waar te beginnen? Houd je nooit geld over aan het einde van de maand? Of heb je betalingsachterstanden? Met hulp van een budgetcoach kun je inzicht krijgen in je financiële situatie. Of misschien wil je dat iemand jouw financiële zaken behartigt? Maak vrijblijvend een afspraak om te kijken wat de Budgetcoach aan huis voor je kan betekenen.