Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content
Kijk hier voor de laatste informatie over het coronavirus.

Dankzij Saar aan huis niet in verzorgingshuis

Saar aan huis biedt particuliere ouderenzorg en brengt mensen samen. De ‘Saar’ die bij u thuis komt, voegt net dat stukje toe waardoor het leven wat makkelijker of gezelliger wordt.

Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens. Dat geldt ook voor mijnheer Baaij die lichamelijk het een en ander mankeert en niet goed uit de voeten kan. “Ik vond dat ik nog heel veel zelf kon. Ik heb er nooit zo bij nagedacht dat als er iets gebeurt, je gelijk ook een probleem hebt, omdat mijn kinderen allebei werken en hun eigen gezin hebben. Op zich heb ik veel zaken geregeld, zoals huishoudelijke hulp en maaltijden aan huis. Toch vond ik dat er iets miste. Tijdens een gesprek met mijn huisarts begon hij gelijk over een verzorgingshuis. Maar daar ben ik echt nog helemaal niet aan toe. Mijn kinderen zijn op zoek gegaan en kwamen uit bij Saar aan huis.


Margot Lutz, vestigingsmanager van Saar aan huis voor Haarlemmermeer en omstreken, kwam bij mij thuis voor een intakegesprek. Hierbij was mijn dochter ook aanwezig. Speerpunten voor mij waren: boodschappen doen en samen wandelen of fi etsen omdat ik zo veel mogelijk moet bewegen. Voor fietsen was ik bang geworden, dat had ik te lang niet meer gedaan. Ik moet  eerlijk bekennen dat ik enorm tegen de eerste kennismaking opzag. Stel dat het niet klikt? Maar als het niet had geklikt, had ik Margot gevraagd om iemand anders te zoeken hoor. Gelukkig ben ik heel content. Ik kijk er ondertussen naar uit dat ‘mijn’ Saar aan huis komt.”

Warme match

Margot voegt naar aanleiding van dit verhaal toe: “We vinden het heel belangrijk om een warme match te maken. We luisteren tijdens het intakegesprek heel goed naar de wensen van de cliënt en ook de Saars spreken we uiteraard heel uitgebreid in een persoonlijk gesprek. We houden regelmatig contact met de cliënt en de Saar om te horen of alles naar wens verloopt.”

Maatwerk


Marc Drenth, vestigingsmanager Amsterdam, Amstelveen en omstreken vervolgt: ”Mensen vinden het fi jn als ze iemand thuis krijgen die een stuk levenservaring heeft. Vanzelfsprekend brengen we de interesses uitgebreid in kaart, zodat er een zo goed mogelijke kans is op een succesvolle match. We leveren maatwerk en 80% van de Saars aan huis zijn 40 jaar of ouder. Maar ik heb ook een heel leuke, oudere man van 70 die nog fit is en op de fiets naar cliënten toe gaat. Dat gaat hem heel goed af, juist vanwege zijn geduld en rust. Hij heeft inmiddels zoveel meegemaakt dat hij weet hoe je op een bepaalde situatie reageert of daarmee omgaat. En we hebben een Saar die bij iemand thuiskomt die wat moeilijker contact maakt met anderen. Deze cliënt vindt één op één contact prettiger. Ze heeft voor zichzelf een lijstje gemaakt wat ze wil ondernemen, zoals openluchtmusea of Artis bezoeken. Alleen zou ze dat nooit doen, maar dat doet ze nu met een Saar.”

Margot vervolgt: “Als je niet zo makkelijk de deur meer uitkomt en veel alleen thuis bent, mis je de sociale contacten. We horen zo vaak terug dat mensen het fijn vinden dat ze met iemand een praatje kunnen maken. Maar ook dat er iemand voor ze is die met ze mee kan naar de dokter, tandarts of een ziekenhuisbezoek. Er komt altijd een vast gezicht op een vaste tijd. Met een goede begeleiding kunnen mensen vaak nog lang thuis blijven wonen. Voor de mantelzorgers, zoals de partner, kinderen of familieleden is het een geruststellende gedachte dat er een vast persoon komt waarop hun ouder of naaste kan terugvallen. De Saar aan huis volgt de wensen van de cliënt. Deze wensen staan vanzelfsprekend centraal.’

Ook in verzorgingshuis

Mevrouw Van Gerven (94) woont in een van de Amstelring-huizen in Amsterdam. Zij is nog heel actief en maakt bijvoorbeeld rustig met de rollator een wandeling van een half uur, is lid van de Cliëntenraad en bezoekt twee bewoners in het huis, omdat bij hen vrijwel geen familieleden langskomen. “Eenmaal in de twee weken komt de Saar aan huis bij mij op bezoek en zij brengt echt een brok gezelligheid mee. En als ze er is op een moment dat zich iets voordoet, is dat natuurlijk heel fi jn. Zo opende ze een keer de koelkastdeur die opeens losraakte. We hebben de klusjesman van het huis gebeld en die kwam met een andere koelkast. De oude koelkast eruit, de nieuwe erin en alles moest worden overgezet. Ik was heel blij dat zij er op dat moment was om alles voor me in orde te maken. Verder drinken we de ene keer een kopje koffie, we maken een wandeling of we ruimen eens een kast op. De gezelligheid met haar zou ik echt niet
willen missen.”