Wij gebruiken cookies en scripts om onze website te verbeteren. Meer informatie over het privacy- & cookiebeleid van Amstelring

Print deze pagina

Zorg en hulp bij diabetes

Als u diabetes (suikerziekte) heeft, is een aanpassing in uw levensstijl van groot belang om de gevolgen voor uw gezondheid te beperken. Amstelring kan u daarbij ondersteunen.

Wat is diabetes?
Het lichaam regelt de bloedsuikerspiegel heel precies met het hormoon insuline. Bij diabetes kan uw lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer op peil houden. U maakt zelf geen insuline meer aan of uw lichaam reageert niet meer op de insuline. Daardoor loopt uw bloedsuikerspiegel veel te hoog op. Dat is schadelijk voor uw gezondheid. Symptomen zijn vermoeidheid, dorst en veelvuldig moeten plassen. Ook zijn uw cholesterol en bloeddruk door diabetes vaak te hoog.

Soorten diabetes
Er zijn verschillende soorten diabetes, waaronder type 1 en 2. Elk type heeft zijn eigen oorzaken en behandelmethode.

Diabetes type 1 wordt veroorzaakt door het afweersysteem. De oorzaak hiervan ligt vermoedelijk in een erfelijke aanleg. De enige behandeling voor diabetes type 1 is van buitenaf insuline injecteren. Ook moet de bloedsuiker (bloedglucose) een paar keer per dag zelf gemeten worden, om te weten hoeveel insuline er op dat moment nodig is. Vroeger heette dit type 'jeugddiabetes'. Tegenwoordig zijn er mensen in alle leeftijdscategorieën met dit type diabetes.

Diabetes type 2, een stofwisselingsziekte, is de meest voorkomende vorm. Als u gezond leeft, heeft u minder kans op diabetes type 2 (suikerziekte). Desondanks kunt u niet altijd vookomen dat u toch diabetes type 2 krijgt. U heeft meer kans om diabetes type 2 te krijgen als het in de familie zit, u overgewicht heeft en als u weinig beweegt. Vroeger heette dit type 'ouderdomsdiabetes'. Inmiddels komt het ook voor bij jongere mensen. Met diabetes type 2 krijgt u meestal medicijnen, voedings- en bewegingsadviezen.

Diëtisten
Naast de behandeling met medicijnen, is gezond eten en bewegen heel belangrijk. U kunt hierdoor zelf veel invloed hebben op het verloop van diabetes. Het aanpassen van uw levensstijl maar vooral ook het volhouden van deze belangrijke veranderingen is niet makkelijk. Een diëtist kan u daarbij helpen.

De diëtist analyseert uw eetpatroon en uw levensstijl. In overleg met u wordt een individueel plan opgesteld met haalbare doelen, afgestemd op uw persoonlijke situatie.  Als uw gewicht bijvoorbeeld te hoog is, begeleidt de diëtist u bij het afvallen. Als er sprake is van een te hoog cholesterolgehalte of een hoge bloeddruk wordt hiermee rekening gehouden in de voedings- en leefstijladviezen. Daarnaast leert u hoe u met uw dieet om kunt gaan in allerlei situaties.

Amstelring heeft gespecialiseerde verpleegkundigen en diëtisten die u hierbij kunnen ondersteunen. Of u nu thuis woont of in een locatie. Lees verder

Vragen over zorgaanbod van Amstelring?
Neem contact met ons op via 088 - 97 20 200 (lokaal tarief) of stel uw vraag per mail aan een zorgbemiddelaar.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op net een van onze zorgbemiddelaars.
Bel 088 - 97 20 200 (lokaal tarief) of via mail.
 
Aanmelden nieuwsbrief