Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de content

COVID-units op locaties Amstelring

In de week van 31 maart zijn op de locaties Bornholm in Hoofddorp en Vreugdehof in Amsterdam zogenaamde COVID-units in gebruik genomen. Op deze units worden patiënten vanuit het ziekenhuis of via de huisarts worden opgenomen. In opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid en in samenwerking met andere zorgorganisaties uit de regio worden deze COVID-units in onze regio en landelijk opgezet. Wij begrijpen de zorgen die hierover zijn bij bewoners en familie van die locaties. U leest hier alle informatie over de COVID-units.

COVID-units op locaties Amstelring

In de week van 31 maart zijn op de locaties Bornholm in Hoofddorp en Vreugdehof in Amsterdam zogenaamde COVID-units in gebruik genomen. Op deze units worden patiënten vanuit het ziekenhuis of via de huisarts worden opgenomen. In opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid en in samenwerking met andere zorgorganisaties uit de regio worden deze COVID-units in onze regio en landelijk opgezet.

Wij begrijpen de zorgen die hierover zijn bij bewoners en familie van die locaties. U leest hier alle informatie over de COVID-units.

Waarom zijn er COVID-units opgezet op locaties van Amstelring?

We doen dit om een maatschappelijke functie te vervullen in een tijd waarin zorginstellingen elkaar hard nodig hebben om de totale zorgcapaciteit groot genoeg te houden. In opdracht van het ministerie van VWS worden op veel plaatsen in Nederland COVID-units opgezet. Deze units moeten ervoor zorgen dat we de piek van besmettingen in Nederland kunnen opvangen in de zorg. Door deze units hoeven mensen niet onnodig in het ziekenhuis te worden opgenomen of te blijven zodat die bedden in de ziekenhuizen vrijkomen voor andere zieke mensen. Op deze units worden ook mensen opgenomen die volgens de huisarts wel verpleging nodig hebben, maar niet naar het ziekenhuis hoeven.  

Hoe zijn de locaties Bornholm en Vreugdehof gekozen?

We hebben als Amstelring besloten om alleen een COVID-unit te openen als dit op een verantwoorde wijze kon worden gerealiseerd. Uit onderzoek bleek dat Bornholm en Vreugdehof aan alle eisen voldeden en geschikt waren voor een unit.

Waarom zijn de locaties Bornholm en Vreugdehof geschikt?

1.De afdeling in het gebouw is zodanig gepositioneerd dat het geïsoleerd van de rest van het gebouw kan functioneren. Dat wil zeggen:

De afdelingen hebben een eigen ingang. Dat betekent dat mensen en materialen uit de COVID-unit op geen enkele manier in het bewoonde deel van het gebouw van Vreugdehof en Bornholm terecht kunnen komen. 

Tevens is vastgesteld dat er geen risico is op verspreiding van het virus via luchtcirculatie in het gebouw.

2. De logistieke routes kruisen niet met ruimtes uit het bewoonde deel van de locaties. Verkeer van bijvoorbeeld ambulances en leveranciers voor de COVID-unit gaan niet via de hoofdingang en komen niet op andere afdelingen.

3. De medewerkers van de COVID-unit werken uitsluitend en alleen op die unit en komen niet in het bewoonde deel van het gebouw. Medewerkers die in het huis werken, maar op momenten toch betrokken moeten zijn bij de COVID-unit, werken via beeldbellen en komen zelf niet fysiek naar de afdeling.  

Er wordt in het nieuws gesproken over zorg in hotels. Waarom doet Amstelring dat niet?

Het klopt dat daarover gesproken is. De Minister van Volksgezondheid gaat daar echter pas tot over als het aantal bedden op de COVID-units in het hele land niet meer voldoende zijn. De locaties waar nu de COVID-units zijn, hebben alle mensen en middelen in huis om zorg te kunnen verlenen. Hotelkamers moeten eerst worden aangepast en ingericht. Dit is al in voorbereiding en wordt landelijk gecoördineerd.

Besmettingen op locaties voorkomen

Amstelring treft veel maatregelen om besmettingen op al onze locaties te voorkomen. Toch is het coronavirus op enkele locaties van Amstelring uitgebroken. Overal in Nederland neemt het aantal besmettingen toe, ondanks alle maatregelen. Voor Amstelring is dat niet anders, ondanks dat wij dagelijks werken aan het zo minimaal mogelijk houden van het risico van verspreiding. 

Amstelring wil benadrukken dat de aanwezigheid van een COVID-unit op een locatie de kans op besmetting in het bewoonde deel van het huis niet vergroot.